• Standaard header

Techniek Squat

Een SQUAT = Trainen van de coördinatie in samenhang met kracht waarbij veel spiergroepen moeten kunnen samenwerken. De squat is een zeer belangrijke oefening voor het menselijk lichaam en voor het behalen van resultaat. Zorg er wel voor dat je je rug recht houdt wanneer je naar beneden zakt en dat je bekken niet kantelt als je naar beneden zakt; zie figuur 3.

Houd je rug recht en je borst vooruit, blijf tijdens de oefening goed recht vooruit kijken en niet naar de grond. Deze oefeningen zijn een van de beste core strength en stability oefeningen maar vereisen wel een goede techniek. De squat moet je dus perfect beheersen; dit is zeer belangrijk want als je de squat niet goed kunt uitvoeren dan gaat er waarschijnlijk bij veel andere oefeningen ook bewegingen verkeerd omdat bepaalde spieren te strak en/of verkort zijn waardoor je beperkt bent in je bewegen. De kans op blessures word daardoor vele malen groter.

Bij figuur 2 zie je hoe de techniek en uitvoering moet zijn; de knieën moeten zich boven de voeten bevinden; de schouders bevinden zich dan weer in een lijn met de knieën.

Bij figuur 3 zie je naast een juiste uitvoering ook de verkeerde techniek en uitvoering. Houd tijdens de squat je rug in de natuurlijke positie van de wervelkolom, een lichte holling! Wanneer je pijn in de onderrug, knieën of enkels hebt tijdens deze oefening dan moet je eerst kijken wat daar de oorzaak van is en niet doorgaan met deze oefeningen. Blijf de buikspieren goed aanspannen tijdens deze oefening en duw de knieën goed naar buiten. Wanneer je naar boven gaat moet je goed je heup naar voren duwen zodat je geen hyperextensie (te grote holling) krijgt in de onderrug.

Interesse?

Wil jij eens een keer een bepaalde oefening of spiergroep uitgelicht hebben? Laat het ons dan weten, dan gaan wij ons best doen!

Nieuws

  • Nieuw bij Actioncenter Gieten: eGym-Cirkel!

    Met de intelligente trainingssoftware van eGym word je training nog individue...

    Lees meer
  • Techniek Squat

    Een SQUAT = Trainen van de coördinatie in samenhang met kracht waarbij...

    Lees meer
Meer nieuws

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.